Welkom bij IDA Arbeidsdeskundige.

een medewerker kan om arbeidsdeskundig advies vragen om bijvoorbeeld betere werkplaatsvoorzieningen aan te vragen. Als je op mijn site informatie wilt over mijn inzet als geregistreerd Arbeidsdeskundige, is er meestal een andere oorzaak zoals uitval van de normale werkzaamheden.

Dan dient een arbeidsdeskundig onderzoek om te bepalen of je (nog) geschikt bent voor je eigen functie, en om te onderzoeken of er bij je werkgever nog andere functies zijn, waarmee je met jouw beperkingen optimaal kunt functioneren. 

Het arbeidsdeskundig gesprek
Als medewerker heb je invloed op het gesprek en daarmee de bepaling van je inzetbaarheid. Je kunt aangeven wat je wel kunt en hoe je wel van nut kunt zijn voor je huidige werkgever. Eventuele bevindingen van een bedrijfsarts spelen ook een rol. Het onderzoek is gericht om bij jouw werkgever te blijven werken, “wat is daarvoor nodig?”.

Natuurlijk kan het zijn dat je niet direct bij je werkgever kan werken maar pas na een hersteltijd. Mocht uiteindelijk blijken dat het werken bij de huidige werkgever echt niet kan, dan kan spoor 2 worden geadviseerd.
Het 2e spoor van de re-integratie start wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en er geen passende arbeid binnen het bedrijf van de werkgever beschikbaar is. Er kan naar een passende functie bij een nieuwe werkgever worden gezocht.

Voor de gesprekken mag je een vertrouwd iemand meenemen. Het kan een bekende van je zijn, die meeluistert, mogelijk dingen vraagt en opschrijft, omdat er tijdens zo’n gesprek veel besproken wordt. Het kan ook een deskundige zijn.

Als geregistreerde arbeidsdeskundige ben ik aangesloten bij de Nederlandse Verenigng voor Arbeidsdeskundigen (NVvA) en geregistreerd bij de Stichting Register Arbeidsdeskundigen (SRA). In het kader van zorgvuldigheid en als onderdeel van de gedragscode voor Arbeidsdeskundigen van de SRA,  wordt een 1-op-1 gesprek met de werknemer gehouden.

Kijken naar de beste mogelijkheden voor alle partijen
Als arbeidsdeskundige stuit ik soms achter de niet medische oorzaak van verzuim. Vooral conflictsituaties, wrijvingen en conflicten op de werkvloer zijn dan een oorzaak en/of een gevolg van langdurig verzuim. In mijn arbeidsdeskundig advies geef ik dan aan om mediation in te zetten om uit impasses te geraken.

In zo’n geval neem ik niet niet zelf de mediation aan.
Immers, het gaat om alleen om de belangen van de 
werknemer (m/v) en werkgever.

Als zelfstandige ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn integriteit en daar ben ik trots op.

.

N.B.: Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.